Minimalizm Nedir?

Minimalizm Ne Demek?

‘Minimalizm’ terimini duyduğunuzda aklınıza ne geliyor? Herkesin konuşup durduğu bu Minimalizm nedir? denildiğinde Belki de tüm eşyalarını fırlatan ve beyaz duvarlı çıplak bir odada yaşayan birini hayal ediyorsunuz. Ya da bir ihtimal insanlara nasıl daha basit bir yaşam süreceklerini öğreterek ün kazanan Joshua Becker, Marie Kondo veya Minimalistler’i veya Steve Jobs’ı düşünüyorsunuz.

Minimalist bir yaşam sürme konsepti sizin için yeniyse, size tüm dünyevi eşyalarınızdan kurtulmak ve yerde pratik yapmak kadar aşırı olmak zorunda olmadığını göstermek için buradayız. Bu yazımızda Minimalizmin gerçekte ne olduğuna ve küçük ve yönetilebilir değişiklikler yaparak günlük yaşamınıza nasıl dahil edileceğine bir göz atarak, minimalist ne demek sorusuna cevap arıyoruz.

Peki özünde Minimalizm nedir?


Özünde minimalizm, sizi gerçekten mutlu eden şeylere odaklanmak için hayatınızı basitleştirmenin arayışıdır. Bu, eşyalarınızı azaltmayı, kendi kendine yeterliliğinizi artırmayı ve zaten sahip olduğunuzdan mutlu olmaya odaklanmayı içerebilir.

Minimalizmin arkasındaki düşünce aslında uzun zamandır yazarlar veya sanatçılar tarafından biliniyor. Birçok sanatçı, kaldırılacak veya çıkarılacak hiçbir şey kalmadığında bir şeyin gerçekten iyi hale geldiği görüşündedir.

Minimalizm Hakkında Ne Dediler?

Fransız ressam ve iç mimar Francis Jourdain şöyle diyor: “Bir odaya yeni bir mobilya eklemek yerine mobilya çıkararak bir odayı çok daha lüks bir şekilde döşeyebilirsiniz.”

Yazar Alfred Polgar, “Yüz satırı on satır haline getirmek için her türlü çabayı gösteriyorum.”

Fransız yazar Antoine de Saint-Exupéry’nin “Küçük Prens” in yazarı şöyle yazmış: “Eklenecek başka bir şey olmadığında değil ancak dışarıda bırakılacak hiçbir şey kalmadığında mükemmellik elde edilir.”

Alman felsefesinde Friedrich Nietzsche maddi olarak basit bir yaşamın savunucusuydu. Nietzsche diyor ki: “Az şeye sahip olanın, köleliği de az olur, yaşasın asil yoksulluğum!”

Vites küçültmenin arkasındaki fikir binlerce yıldır ortada. İster çilecilik düşüncesi, ister pek çok felsefi akım ve din de (Stoacılık, Kinikler, Amishler) yaşam tarzı olarak minimalisttirler.

Neden minimalist bir yaşam tarzı sürmeyi tercih edebilirsiniz?

Pek çok nedeni var. Bunlar mesela daha iyi bir iş-yaşam dengesi oluşturmak ve sevdiklerinizle geçirdiğiniz kaliteli zamanı artırmak olabilir. Finansal özgürlük ve stresinizi azaltmak olabilir. Kelimenin tam anlamıyla tüketim odaklı bir yaşamınız olabilir ve hayatı mümkün olan en iyi şekilde yaşamak isteyebilirsiniz.

Nedeni ne olursa olsun, minimalizm giderek daha yoğun ve teknoloji odaklı dünyamızda gittikçe daha fazla arzu edilen bir yaşam biçimi haline geliyor.

Tabi bunların yanı sıra Minimalizm’in sadece bireyin yaşamında uygulayabileceği bir tarz olmadığını unutmamak lazım. Mimari, müzik, edebiyat gibi her alanda minimalist akımlar görmek mümkün. Minimalist bir yapı da olabilir, dövme deseni de, teknolojik bir tasarım da.

Philip Glass’ın Truman Show’da kullanılan minimalist piyano parçası

Minimalist Yaşam


Her şey gibi, minimalist bir yaşam tarzının nasıl benimseneceğine dair katı bir kurallar kümesi olduğunu bilmek rahatsız edici olabilir. Fakat bu sizin minimalizme getireceğiniz bakış açısı yani kendi yorumunuzla da ilgili. Minimalist yolculuğunuzun neresinde olursanız olun, daha basit bir hayatın nasıl yaşanacağı konusunda bazı basit ipuçları sunmak mümkün. Hiçbirini, bir kısmını veya tamamını günlük yaşamınıza dahil etmekten çekinmeyin ve sizi nasıl hissettirdiğini görün.

Ekranınızdan “ama eşyalarımı seviyorum” diyerek dönmeden önce bizi dinleyin. Tüm eşyalarınızı atmayı söylemiyoruz , tamamen gerekli olmadıkça hiçbir şeyi atmamanızı şiddetle tavsiye ederiz. Söylediklerimiz, sahip olduklarınıza iyi bir şekilde bakmak ve size ne kadar değer verdiğini bulmaktır.

Minimalist Giyim

Örneğin, gardırobunuzla başlayalım. Elbette, birkaç yıl önce moda olan elbiseyi giyeceğiniz bir zaman bulabilirsiniz, ancak olmayabilir. Ya da sundukları için aldığınız ayakkabılara ne dersiniz, ama giymek için hiç yuvarlak olmadınız mı? Ya da belki de onları bir kez giydin ve neredeyse seni sakatladılar, o zamandan beri toplamanın tozunu topladılar. Trendleri takip etmekten kaçınmak için gardırobunuzu basitleştirme hakkında daha fazla bilgi edinin ve kendisi ve onun için zamansız temeller alın.

Aynısı mutfağınız için de geçerlidir. Yıllar önce satın aldığınız meyve sıkacağını kullanıyor musunuz? Evet ise iyi. İş görüyorsa size bir değer katıyorsa saklamak gerekir, Bunu yapmazsanız, kullanmıyorsanız onu gerçekten kullanacak birine aktarmanın zamanı gelmiş demektir.

Sizi en iyi yaşamınızı yaşamaktan alıkoyan her şeyin kaldırılması söz konusu olduğunda bu harika bir şey. Bir şeyleri arkadaşlarınıza iletmekten, onları hayır kurumlarına bağışlamaktan, hatta harcadığınız paranın bir kısmını geri kazanmak için satmaktan zevk alabilirsiniz.

Minimalist bir yaşam tarzı sadece eşyalardan kurtulmakla ilgili değildir. Aynı zamanda eski alışkanlıklardan kurtulmak – veya en azından değiştirmek – ve daha basit, sağlıklı yaşam biçimlerini benimsemekle ilgilidir. Bu, zaman zaman aşırı karmaşıklığa meyilli olduğumuz bir şey olan diyetinizi içerir. Bize sunulan yaşam tarzına ayak uydurmak için çok zaman harcıyoruz – tıpkı neden aldığımızı hatırlayamadığımız, kullanmadığımız eşyalar gibi – Daha azın aslında daha fazla demek olduğunu unutuyoruz.

Minimalist Beslenme

Minimalizm nedir derken sadece üretim/tüketim odaklı değil aynı zamanda beslemeyi de düşünmek durumundayız. Minimalizm oldukça kapsayıcı bir yaşam tarzıdır.En az baharatla çiğ veya mümkün olduğunca çiğ olan vejetaryen ağır yemekler yaratmaya odaklanın. Tabii ki, lezzet iyidir, ancak mesela tuz yerine, yemeklerinizi zerdeçal, balzamik sirke ve sağlıklı yağlarla süslemeyi deneyin.

Şekeri kesmeye veya en azından kesmeye çalışın. Bunu yapmanın birçok yararlı nedeni var, ancak en iyilerinden biri, bir kez yaptıktan sonra kaju fıstığı, tatlı patates ve meyve gibi diğer gıdalardaki doğal tatlılığı fark etmeye başlamanızdır.

Belki de minimalist bir yaşam tarzının en önemli yanı, hayattaki en önemli şeylere daha fazla zaman ayırmak önemlidir. “Şeyler” dediğimizde, aslında sevdiklerinizden, tutkularınızdan ve genel refahınızdan bahsediyoruz.

Daha az şey sahibi olmak ya da daha önemlisi daha az şey istemekle, paraya daha az bağlı olacaksınız, böylelikle daha iyi bir iş-yaşam dengesi oluşturabilirsiniz. Bu dokuzdan beşe atmak anlamına gelmez – minimalistlerin hala faturaları yemeleri ve ödemeleri gerekir! Ama belki de bunun yerine hayatta gerçekten tutkulu olduğunuzu bulmaya ve bunu bir kariyere dönüştürmeye odaklanabilirsiniz.

The Minimalists’den Joshua Fields Millburn’den gelen bu alıntı, bu duyguyu mükemmel bir şekilde özetliyor: “Para kazanmaya çalışmayın – bunun yerine insanların bunun için para ödememek isteyebileceği değer katan bir şey yapmaya çalışın.”

”The Minimalists” Türkçe altyazıyla an itibariyle sanırım dünyadaki en popüler bu iki minimalistin Tedx konuşmasını izleyebilirsiniz. Minimalizm nedir sorusuna baştan sonra güzelce cevap veren bir yapım.

Neden Minimalizm ?


Umarım şu ana kadar yeterince aydınlantıcı olmuşuzdur. Minimalist bir yaşam tarzının son yıllarda daha fazla veya daha fazla takipçi kazanmasının diğer nedenlerine bakalım

Denemek için o kadar çok farklı sebep var ki bunlardan bazıları büyük ihtimal size de uyuyordur.

  • Kendinize alan yaratın
    Daha fazla hareket özgürlüğü için alan yaratıyoruz. Açık alan, orada mevcut olanı daha iyi gösterir ve gerçekten ihtiyaç duymadığımız şeylerin kalabalık ettiğini görmemize fırsat verir. Açık alanda konsantre olmak daha kolaydır. Üzerinde sadece ihtiyacınız olan şeylerin olduğu bir masada çalışmak dağınık bir masada iş yapmaya çalışmaktan her zaman daha iyi sonuç verecektir.
  • Zaman kazanın
    30 adet eşyanın olduğu bir oda, 60 tane eşyanın olduğu odadan daha hızlı toplanır ve temizlenir Ne kadar az şeye sahipsek, aramaya daha az zaman harcarız.
  • Tasarruf edin
    Kullanılmayan eşyayı satmak, daha az satın almak ile tasarruf etmek mümkün. Ayrıca bu işler için ayırdığımız vakitten de tasarruf etmiş oluyoruz.
  • Çevreyi korumak
    Daha az tüketim, bilinçli alışveriş tüketimi gerekli olanla sınırlama çevreyi korumaya yardımcı olur.
  • Daha az bir şey kaybetme korkusu
    Ne kadar çok eşyamız varsa, bir şeyi kaybetme endişemiz o kadar artar. Hayatınızda az şeye sahip olmak bir şey kaybetme korkusunu azaltır.
  • Daha az stimülasyon
    Aşırı uyarılma toplumunda yaşıyoruz. Akıllı telefonda durmadan gelen bildirimler, evde televizyon dijital medya ile her zaman bağlantımız var. Bu konuda minimalizm, daha az dijital tüketimi destekleyerek (Overstimulation) duyusal aşırı yüke karşı koymaya yardımcı olabilir. Daha az duyusal aşırı yük daha az stres demektir. Minimalist onun için hangi bilgilerin önemli olduğu ve hangi uyaranların gerekli olduğunu dikkatli düşünür.
  • Sakin bir zihin yani düşünmek, takip etmek zorunda olmadığımız şeylerin azalması ile zihnimizde de bizi özgürleştiren bir alan yaratabilir bunu gerçekten istediğimiz şeyler için kullanabiliriz.

Bunların sonucunda Minimalist Yaşam Felfesi

Minimalist finansal özgürlüğünü arttırdığı, hareket özgürlüğü arttığı ve kendi değer anlayışını geliştirdiği için daha az bağımlı hale gelir.

Minimalizmin paradoksu, “kaybettiğimiz halde” kazanmamızdır.
Minimalizm önyargıları: minimalist fakir değildir; tutumludur. Minimalist daha bilinçli kararlar verir. Artık savunmasız egosunu tüketim ve nesnelerin arkasına saklamak zorunda değildir.
Minimalizm ve odak değişimi: İş takibi yapmak , eşyalarıyla durmadan ilgilenmek , kullanmadığı şeyleri temizlemek için daha az zamanı olanlar … aile, aşk, seyahat, kendileri için değerli insanlar için daha fazla zamana sahip olurlar.

Fikir vermesi için Almanya’dan bir Minimalist Minimalist Mimi’nin hayatı. Bu tabi sadece bir örnek sizin yorumunuz böyle olmak zorunda değil.

Minimalizm ilkeleri

*Sadece gerçekten yararlı ve değerli olanı koruyun
Daha önce de belirtildiği gibi, burada standart bir çözüm olamaz. Bu işimize, yaşam koşullarımıza, çevremize vb. bağlıdır.

Gerçekten neye ihtiyacım var?
Benim için değerli olan nedir?
Benim hayatımı kolay bir şekilde yaşamamı engelleyen nedir ve hangi şeyler bana engel olabilir?

*Satmak, vermek ve elden çıkarmak
Bu eşyaya gerçekten ihtiyacımız var mı ? Düzenli olarak kullanıyor muyuz ? Hayatımıza artı değer katıyor mu ?

Bu sorulara cevabınız hayır ise bu eşyayı bağışlamayı veya satmayı düşünebilirsiniz.

*Ne satın aldığınızı daha yakından inceleyin
“Minimalizm ile oluşturulan alanın gerçekten ihtiyaç duymadığımız nesneler tarafından tekrar doldurulmaması için, her satın alma kararında daha dikkatli olmalıyız.

Bu nesne gerekli mi?
Satın aldığım ürünü gerçekten beğendim mi?
Aldığım ürün kalite mi uzun süre kullanabilecek miyim?

Bu analiz bir zamanlar Minimalizm nedir diye kendine sorup bu yola girmiş her minimalistin alışkanlığıdır.

Minimalizm – dezavantajlar


Zorunlu minimalizm iyi bir fikir değildir. Birçok şeyde olduğu gibi, iyi fikrin dejenere olduğu bir nokta vardır. Hepimiz katıldığımız ve sorumluluk aldığımız bir toplumun parçasıyız. Bu, vaaz vermekten ziyade örnek olacak şekilde hareket etmek her zaman daha iyidir.

Minimalizmi abartmak, tüm dünyayı sadece kendi dünya görüşünüz varmışçasına değerlendirmek anlamına gelebilir. Bu da haliyle çevrenizdeki insanlar için çok cazip görülmeyecektir.

Minimalist abartırsa kendini dışlanabileceğinin farkında olmalıdır. Minimalizm ve kibir yıkıcıdır.

Konu ile ilgili daha çok bilgi almak için Minimalizm ve Belgesel diyorsanız Netflixten aşağıdaki belgeseli tavsiye ediyoruz. Netflixte altyazılı veya dublajlı izlemek mümkün. Trailer’ı ne yazık ki sadece İngilizce.

Hayat kısa ve sadece bir şansımız var. Gerçekten geriye bakmak ve her dakikanızı aileniz ve arkadaşlarınızla geçirdiğiniz zaman çalışarak geçirdiğinizi mi düşünüyorsunuz? Sonuçta, her zaman daha fazla para kazanabilirsiniz – daha fazla zaman kazanamazsınız.

Sonuç

Minimalizm tamamen kişinin tercihlerine bağlı da olsa denemeye değer gibi duruyor. Kendimizi sıkmadan çevremizdekileri yormadan çevreye duyarlı, tüketim odaklı olmayan kendimize daha çok vakit ayırabileceğimiz bir hayat stili neden olmasın ? Minimalizm Nedir sorunuza biraz olsun cevap verebildiğimizi umuyoruz. Minimalizm ile ilgili daha detaylı bilgi farklı sanat akımlarındaki yansımalarını görmek için Wikipedia’ya bakabilirsiniz.

Eklenmesini istediğiniz şeyler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir