Su İçmenin Faydaları

Su içmenin faydaları

Su vücudumuzun en önemli bileşeni. Yetişkin vücudunun ortalama %60’ı sudan oluşuyor ve büyük kısmı hücre içinde yer alıyor. Suyu bu kadar önemli yapan şey ise vücudumuzda bolca bulunmasının yanında yaşam için elzem olması diyebiliriz. Peki bizim  için bu kadar önemli olan bu bileşeni yeterince tüketiyor muyuz? Su içmenin faydaları nelerdir?

Günümüzün büyük bir kısmında çeşitli sebeplerle sıvı alıyoruz. Güne kahvesiz başlamıyoruz mesela. Uyanır uyanmaz ilk iş kahveyi demlemek oluyor. Ardından iş yerimizde de sohbetlerimize kahvelerimiz eşlik etmeye devam ediyor. Dışarıda arkadaşlarla bir şeyler içiyor ve sosyalleşiyoruz. Tüm bunları yaparken vücudumuza sıvı aldığımız için su tüketme ihtiyacı duymuyoruz. Aslında vücudumuzun temel ihtiyacıyken önceliklerimiz arasında olmuyor 1 bardak su içmek. Ancak yukarıda da belirttiğim gibi su vücudumuzun %60’ın oluşturan en önemli yapıdır. Bu sebeple gün içerisinde ne kadar çok çay, kahve gibi içecekler içsek de masamızda suyumuz hep olmalı ve su içme alışkanlığını kaybetmemeliyiz.

Su içmek neden önemli?

Su içmek nasıl alışkanlık haline gelir?

  1. Bir fincan kahve ya da çay içtikten sonra 2. fincana yöneldiğiniz zaman yakın zamanda çay/kahve içtiğinizi hatırlayın ve kendinize 1 bardak su doldurun.
  2. Masanızın üzerine sürahi ile su koyun  ve her gözünüz iliştiğinde 1 bardak için.
  3. Kendinize hatırlatıcı kurun. Su içmek aklınıza gelmiyorsa, telefonunuz size hatırlatsın.
  4. Suyunuzu limon, nane, tarçın gibi besinlerle tatlandırın. Belki sadece su içerek alışkanlık kazanamazsınız ancak hoşunuza gidecek şekilde tatlandırırsanız su tüketimi keyifli bir hal almaya başlayacak.

Su içmeyi alışkanlık haline getirdikten sonra ne kadar su tüketmeniz gerektiğine odaklanabilirsiniz. Eğer su içme alışkanlığınız çok azsa yavaş yavaş artırarak ihtiyacınız olan su miktarına ulaşabilirsiniz. Unutmayın, az su tüketiminden ihtiyaç kadar su tüketimine yavaş adımlarla geçebilirsiniz.

Sağlıklı bir yaşam için su tüketiminin çok önemli olduğu konusunda artık hemfikiriz.

Su içmek zayıflatır mı?

Su içmek dengeli bir diyet programının en önemli öğelerindendir. Mevcut kilonuzu korumak, metabolizmanızın sorunsuz çalışmasını sağlamak için yeterli su içmek zorundasınız. Çoğu insan ne yazık ki yeteri kadar su içmiyor. Tek başına bol su içmenin kilo vermede faydası yoktur. Yeteri kadar su içmeli ve bunun yanı sıra diyet,uyku düzeni,spor gibi konulara da dikkat etmelisiniz.

Peki, su tüketim miktarı ne olmalı?

Günlük su ihtiyacınızı hesaplarken; kilo*30=40 ml formülünü kullanabilirsiniz. Bu sayede itiyacınız olan suyu vücudunuza almış olacaksınız.

Günlük tüketilmesi gereken su miktarını aşarsak ne olur?

  1. Yetersiz  su alımı kadar gereğinden fazla su içmek de zararlı olabiliyor. Hatta burada su zehirlenmesi gibi bir durum bile söz konusu olabilir.
  2. Suda aşırıya kaçmak kandaki sodyum yani tuzu düşürerek vücudun hiponatremiye girmesine neden oluyor.   
  3. Bu adurum hücrelerin bir anda fazlaca şişmesine, fiziksel kayıplara ve beynin su toplamasına kadar giden istenmeyen sonuçlara zemin hazırlayabiliyor.
  4. Gereğinden fazla su içmek uyku düzenini de bozabilir. Özellikle yatmadan önce içilen bardak bardak su, hormon dengesini şaşırtarak derin uykuya geçişi engelleyebilir.

Sonuç

Gördüğünüz gibi her şeyde olduğu gibi su tüketiminde de dengeyi kurmamız gerekiyor. Fazla içtiğimiz su fayda değil zarara sebep oluyor. Yapacağımız en iyi şey, günlük ihtiyacımızı belirleyip, gün içerisine bu miktarı dağıtmak olacaktır. Unutmayın çay ve kahve su ihtiyacımızı karşılamayacaktır. Su içmenin faydaları su götürmez bir gerçek iken lütfen yeterince su içmeyi ihmal etmeyin.

Su içmenin faydaları ile ilgili olarak ayrıca BBC ve Hürriyet’in kapak dosyalarını okuyabilirsiniz.

Yazar: Diyetisyen Sena Tuvanç http://www.senatuvanc.com/ Online diyetisyenlik ve her türlü sorunuz için kendisiyle iletişime geçebilirsiniz. Katkısı için teşekkür ederiz.

Eklenmesini istediğiniz içerik ve diğer sorularınız için ise bizimle iletişime geçebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir