Her an yanımızda taşıdığımız cep telefonlarımızın kameraları özellikle geçtiğimiz on yılda oldukça yetenekli hale geldiler. Çekim kalitesinin artması dışında kamera üzerinde ince ayarlarda yapmak mümkün hale geldi. Sonuç olarak günlük hayatta güzel fotoğraf çekmek istiyorsanız artık binlerce lira verip çok üstün özelliklere sahip bir kamera almanıza gerek yok. Büyük ihtimalle cebinizdeki telefonun kamerası herhangi bir giriş seviyesi dijital kameradan hali hazırda çok daha iyi. Peki bu kameradan en iyi şekilde nasıl yararlanırsınız? Akıllı Telefon Fotoğrafçılığı denilince akla gelen bu en önemli noktayı sizler için madde madde listeledik.

Akıllı Telefon Fotoğrafçılığı için tavsiyeler
*Kamera lensini temiz tutun
Fotoğrafınızın lekesiz, olabilecek en iyi şekilde çıkmasını istiyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk ve en önemli nokta lensin temiz olması. Cebimizde, çantamızda taşdığımız telefonların kamerası haliyle kirlenmiş olabiliyor. Çekim yapmadan önce kamerayı güzelce temizlemeyi unutmamalısınız.
*Telefonu iki elle tutun
Kamerayı iki elle sağlam, titremeyecek şekilde tutun. Tek elle çekim yaparken elinizin veya telefonun titremesi daha kolaydır. Bu da fotoğraf kalitesini bozar. Tabi OIS (Optical Image Stabilization yani optik imaj stabilizasyonu) olan telefonlarda bu sorun bir nebze çözülüyor yine de işi risk etmemek telefonu güzel tutmak lazım.
*Kameranızı iyi tanıyın
Telefon kameranızın ne özellikleri var iyice öğrenin. HDR çekim(high dynamic range imaging) varsa hdr çekim yapın, hafıza sorununuz yoksa yüksek çözülürlüklü foto çekmeyi tercih edin. Ayrıca daha üst seviye ayarlama yapma imkanınız varsa iso ayarı, kontrast vb ayarlarla da değişiklikler yapıp farklı sonuçlar elde edebilirsiniz.
*Kameranızın sınırlarını bilin
Akıllı telefon fotoğrafçılığı her gün gelişse de gökyüzü fotoları,hareketli objeler veya aksiyon kamerası gerektirebilecek fotoğraflar için akıllı telefon kamerası yetersiz gelecektir. Bu gibi durumlar için telefonunuzu suçlamayın en iyi telefonla bile güzel bir dolunay fotosu çekmek neredeyse imkansızdır. Gerektiğinde bir fotoğraf makinesi ödünç almayı da bilmek gerekir.
*Depolama alanınızi kontrol edin
Çok fotoğraf çekeceğinizi bildiğiniz bir yere gidiyorsanız telefonunuzda fotoğraflar için ne kadar yer kaldığını kontrol edin. Gerekirse telefon hafızasını SD kart alarak genişletmeyi veya herhangi bir bulut hizmeti satın almayı düşünebilirsiniz. (Google Drive, Dropbox, iCloud)
*Foto çekmeden önce kısa bir planlama yapın
Dijital fotoğrafçılıkta yeterli hafıza olduğu müddetçe ekstra bir masraf etmeden neredeyse sınırsız foto çekme imkanı olduğu için genelde çok düşünmeden telefonu cebimizden çıkardığımız gibi çekim yapıyoruz. Güzel bir fotoğraf çekmek istiyorsanız çekimden önce hangi öğe ön plana çıkmalı, ışık nasıl, kompozisyon hangi şekilde daha estetik olur gibi soruları kafanızda kısaca cevaplamanız çok şey fark ettirecektir.
*1/3 Kuralını uygulayın
Fotoğrafçılıkta kompozisyon oluştulurken kadraj hayali olarak dikey ve yatay şekilde üç eşit parçaya bölünür ve öne çıkarılmak istenilen öğeler bu noktaların oluşturduğu noktalara denk getirilerek kompozisyon oluşturulur. Bu bölümlendirmeyi telefonunuzun kamera ayarlarından da yapıp her çekim yaptığınızda ekranı bölen çizgileri görerek kadrajınızı ayarlayabilirsiniz.

*Ufuk çizgisine dikkat edin
Fotoğraf çekerken kadrajın bir tarafa doğru yamuk olmaması ufkun düzgün bir hat halinde olması çok önemli ve kesinlikle gözden kaçırılmaması gereken bir kuraldır.
*Işıktan olabilecek en iyi şekilde faydalanın
Telefon kameralarının mercekleri küçük olduklarından ışığı büyük fotoğraf makineleri kadar alamazlar. Dolayısıyla özellikle akşamları ve ışığın az olduğu ortamlarda güzel foto çekmek için ışığa çok dikkat etmeniz gerekir. Tabi merceğin durumundan ötürü bu konuda yapabilecekleriniz kısıtlı. İyi fotolar çekebilmek için gün doğumu, gün batımı gibi zamanları tercih edebilirsiniz. Işığı her zaman arkanıza alın. Çok güneşli yerlerde özellikle öğle vakti çekim yaparsanız bu seferde foto fazla ışıktan aşırı aydınlık çıkabilir. Hemen kameraya davranmadan ışık yeterli mi fazla mı düşünmekte fayda var.
*Farklı şeyler deneyin
Telefonla sanatsal fotolar çekmek pekala mümkün. Henüz çekim yapmadan telefonunuzun kamera uygulamasının sunduğu filtreleri deneyebilirsiniz. Özellikle yerine göre yapılan siyah-beyaz çekim çok estetik sonuçlar verebilir.
*Dikey – Yatay çekim
Fotoyu nerede kullanacağınızı düşünerek çekim yapmanız çok önemli. Sadece sosyal medyada mı paylaşılacak, daha sonra çıktı almayı düşünüyor musunuz, çekmek istediğiniz objenin konumu için yatay çekim mi daha uygun yoksa dikey mi gibi konuları her zaman düşünüyor olmanız lazım. Çektiklerinizi daha sonra bilgisayar ekranından arkadaşlarınıza gösterme gibi bir durum varsa yatay çekim her zaman daha avantajlıdır.
*Foto kalitesini ihtiyacınıza göre ayarlayın
Çekim yapmadan önce kameranızın sunduğu olanakları bilmeniz ve buna göre ayar yapmanız lazım. Artık ileri seviyede telefon kameraları işlenmemiş ham görüntü yani ”Raw Image” çekimi yapabiliyorlar. Bu şekilde çektiğiniz fotolar üzerinde sonradan ışık, tonlama gibi oynamalar yapmak daha kolay. Tabi bu konulara çok ilginiz yoksa en azından ayarlardan çözünürlüğü yüksek seçip, HDR gibi özellikleri açmanızı tavsiye ederiz.
*Kamera özelliklerini ihtiyacınıza göre deneyip kullanmayı alışkanlık haline getirin
Gece çekim yapacaksanız gece modu, portre çekecekseniz portre modu veya yerine göre panaroma çekim modunu seçmeyi iyice benimsemelisiniz. Doğru yerde doğru ayarla yapılan çekim daha yüksek kalitede foto demektir. Enstantane ayarı, iso ayarı gibi özellikleri deneyerek öğrenin. Bu kadar detaya girmek istemiyorsanız da en azından telefonun farklı zaman ve mekanlarda çekim için sunduğu hazır özellikleri kullanmayı dediğimiz gibi ihmal etmeyin.
*Flaş kullanmayın
Telefon kameralarındaki flaş genelde pek işe yaramıyor. Kırmızı göz, karşınızdaki obje ve kişinin bembeyaz çıkması veya flaşın insanların gözünü alması olasılıklar dahilinde. Flaşı anca karanlıkta fotosunu çekmeniz gereken bir metin varsa kullanmanızı tavsiye edebiliriz.
*Zoom yapmayın
Yine telefon kameralarındaki zoom(yakınlaştırma) özelliğinin kullanılmasını tavsiye etmiyoruz. Telefonlardaki yakınlaştırma ileri seviye modeller hariç ”dijital zoom” şeklinde yapılıyor. Yani gerçek zoom değil. Djital zoomda siz fotoyu büyütmek istediğinizde telefon bunu programsal olarak yapıyor. Dolayısıyla görüntü bulanıp piksel piksel haline geliyor. Telefonunuzda normal kameralardaki gibi optik zoom varsa bunu kullanabilirsiniz. Optik zoom ile objektif fiziksel olarak hareket ederek objeyi daha yakın gösteriyor. Fakat bu özellik varsa bile telefon kamerasında çok büyük bir lens olmadığı için x2 gibi küçük bir oranda büyütme yapacaktır. Sonuç olarak cep telefonunda zoom işine hiç girmemek en iyisi.
*Farklı aksesuarlar kullanın
Telefonla fotoğraf çekmeyi benimsediniz akıllı telefon fotoğrafçılığı bana göreymiş dediniz şimdi farklı şeyler arıyorsunuz. O halde telefonunuz için değişik aksesuarlar almanın tam zamanı. Telefon kamerasına takılabilen balık gözü lensler, selfie çubuğu, tripod gibi aksesuarlarla daha keyifli bir fotoğraf deneyimi yaşayabilirsiniz. Bilhassa selfie çubuğu, tripod gibi aksesuarlar ülkemizde biraz dalga konusu olsa da yeri geldiğinde farklı açılardan, başkasından yardım almadan, keskin ve güzel fotolar çekmek için tek şansınız bu aksesuarlar olabilir. Akıllı telefon fotoğrafçılığı konusunda ciddiyseniz aksesuar işine de er ya da geç girmeniz gerekecektir.

*Yanınıza powerbank alın
Telefonu sadece çekim için kullanmadığımız malum. Tüm gün hem çekim hem iletişim için kullanıldığında pili normalde ortalama bir gün giden bir akıllı telefon belki yarım gün bile dayanmayacaktır. Bu yüzden çekim yapmaya gitmeden yanınıza uygun büyüklükte bir powerbank almanızı tavsiye ederiz.
*Telefon kılıfı ve cam koruyucuyu ihmal etmeyin
Akıllı telefonlar tüm gün yanımızda olduklarından her ne kadar istemesek de her an bir kaza yaşama ihtimalimiz var. Hele ki tüm gün her fırsatta cebinizden çıkarıp çekip yapacaksanız bu kaza ihtimali oldukça yüksek. Telefonunuzu her türlü darbeden koruyabilecek ama fazla ısınmaya da sebep olmayacak bir kılıf kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Mesela normalde kullanmadığınız o kaba saba ama sağlam kılıfı çekim zamanı kullanabilirsiniz.
*Telefon kamerası için uzaktan kumanda alın
Bu ülkemizde pek kullanılmasa da telefonunuzun kamerasını uzaktan kontrol edebileceğiniz ufak kumandalar almanız mümkün. Telefonu tripoda yerleştirdikten sonra karşısına geçerek bluetooth üzerinden kontrol ettiğiniz kumanda ile güzel bir foto çekebilirsiniz. Telefonu 30 saniyede sonra çek diye ayarlamak da tabi bir opsiyon ama genelde o 30 saniye sonunda illa bir şey olur ve foto istediğiniz gibi çıkmaz. Bu şekilde bir uzaktan kumanda ile düzgün poz verip tamamen emin olduktan sonra deklanşöre uzaktan basabilirsiniz.
*Su altında foto çekin
Artık telefonları su geçirmez yapan kılıflar mevcut. Size uygun olan bir tane alıp istediğiniz gibi su altı fotoları çekebilirsiniz. Tabi bunun için kılıf yorumlarını iyice okuyup kılıfın sağlamlığına güveniyor olmanız lazım. Bu gibi durumlar için aksiyon kamerası daha iyi ama illa denemek isterim diyenler için su altı kılıfı kullanmak telefonlar için de bir seçenek.
*Telefon ekranına uyumlu eldiven alın
Telefonunuz su geçirmez bile olsa yağmur yağdığında veya elleriniz soğuktan donduğunda ekranı etkili bir şekilde kullanmak pek mümkün olmaz. Bu şartlarda ne ekranın dokunmatiği ne de insan eli hassaslığını pek koruyamaz. Kışın bu gibi durumlarda güzel fotoğraf çekebilmek için telefon ekranıyla uyumlu çalışabilen eldiven alabilirsiniz. Bunlar genelde elinizi sıkı bir şekilde kaplayan kumaştan yapılıyor. Yün değilller. Parmak uçlarında ekranın algılamasını sağlayan farklı desen ve yapıda kumaş kullanılıyor. Aşağı yukarı normal eldiven fiyatlarında satılıyorlar. Çok lüks bir ekipman değil. Aslında sadece fotoğraf çekmek için değil kışın gerektiğinde telefonu kullanabilmek için bile böyle bir ihtiyacımız var.
Sonuç
Fotoğrafçılığa özel bir ilginiz yoksa, ortalama veya daha üzeri seviyede bir akıllı telefonunuz varsa büyük ihtimal ayrıca bir dijital kamera almanıza gerek yok. Tek yapmanız gereken elinizdeki imkanlardan en iyi şekilde yararlanmak. Akıllı telefon fotoğrafçılığı çoğu insanın her gün düşünmeden yaptığı bir şey sadece biraz dikkat ederek çok daha güzel fotoğraflar çekmek mümkün oluru var diyoruz.
Dijital Fotoğrafçılık ile ilgili temel bilgiler için Wikipedia’ya da göz atabilirsiniz.
Yazımıza eklenmesini istedikleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.