Plastik Kullanımı

Plastik Kullanımı

Plastik kullanımını azaltmak biraz dikkat ettikten sonra aslında çok da zor değil. Özellikle sürdürülebilir bir yaşamınız olsun veya çevreyi korumaya katkınız olsun istiyorsanız, mümkün olan en az plastik kullanımı için sağlıklı bir çevre için yapmanız gereken belki de en önemli şey. Tabi hayatımızın her alanında plastik varken bunu nasıl yapacağız? Bu yazımızda sizler için günlük hayatınızda uygulayabileceğiniz önerilerimizi derledik.

Plastik Kullanımını Azaltmak

*Plastik yerine farklı materyallerden yapılmış ürünleri öncelikli olarak tercih edin

*Sıklıkla satılan bir kullanımdan sonra atılan veya 3-4 kullanım sonrası kanserojen hale gelebilen plastik şişeler yerine, yeniden kullanabilir şişeleri tercih edin.

Plastik Kullanımını Azaltmak hayatımızda yapacağımız ufak değişikliklerle mümkün

*Plastik poşet almak yerine çokça satılan keten alışveriş poşetlerinden alıp market alışverişlerinizi bunlarla yapabilirsiniz.

*Kağıttan yapılan kahve bardakları (cup) kağıdın hemen yok olmasını önlemek için iç tarafları plastik kaplamalı olarak yapılıyor. Ülkemizde ”olur mu canım öyle şey” olarak görülse bile yurt dışında kendi bardağını gidip kahvecide doldurtmak mümkün. İçine aynı miktarda kahve alıyorsa zaten neden sorun olsun ki?

*Sebze-Meyve alışverişi için ip şeklinde fileli poşet alabilirsiniz. Plastik yerine oldukça şık ve çevre dost bir alternatif.

*Plastik poşet yerine isterseniz geri dönüştürülebilir kağıttan yapılmış alışveriş poşetleri de kullanabilirsiniz. Bu özellikle geçmişte manavlarda yaygın olarak kullanılıyordu. Zamanla onlar da plastik poşete geçtiler.

*Plastik tek kullanımlık çakmaklar yerine yeniden doldurulabilir çakmak tercih edebilirsiniz.

*Meyve-Sebze aldığınızda ufak plastik bir kutuda geldiyse bunları geri dönüşüm için ayırabilirsiniz.

*Fazla ambalaj kullanımını azaltmak için elverdiğince toplu alım yapabilirsiniz. Mesela hazır kuru yemiş almaktansa kese kağıdında alabilirsiniz. Veya aldıklarınızı koyabileceğiniz bir kap varsa onunla alışveriş yapabilirsiniz.

*Sakız çiğnemeyin. Çoğu sakız plastik ve kauçuktan yapılıyor. Sakızın artık ”Sakız Ağacı” ile ilgisi pek yok.

*Taze meyve-sebze alın. Dondurulmuş ürünler fazladan ambalaj kullanımına neden olurlar. Genel olarak da daha sağlıksızdırlar.

*Alışverişinizi pazardan mümkünse doğrudan üreticiden yapın. Ürünlerin taşınırken ambalajlamalarından doğan plastik kullanımı böylece azalmış olacaktır.

*Plastik çatal-kaşık tercih etmeyin. Böyle bir zorunluluğunuz varsa bile daha kaliteli tekrar tekrar kullanabileceğiniz tipte olanlardan alın.

*Plastik pipet kullanmayın. Yurt dışında birçok firma plastik pipet kullanımına son vermeye başladı.

*Yiyecekleriniz koymak için plastik yerine cam kaplar tercih edin.

*Deterjan gibi ürünleri imkanınız varsa hazır ambalajlı hazır kutu yerine toptan kendi götürdüğünüz kaba alabilirsiniz.

*Yeni ürün almak yerine sıvı sabun gibi ürünler için elinizdeki kabı doldurtmayı tercih edebilirsiniz.

*Elbiseleriniz asmak için plastik askı yerine ahşap tercih edin. Böylece hem plastik kullanımını azaltmış olursunuz hem de uzun ömürlü bir askınız olur.

*Likra, Polyester, Naylon, Spandex(tayt kumaşı) gibi sentetik kumaşlardan vazgeçin. Bunlar plastik kökenlidir. Daha doğal pamuk,yün,keteni tercih etmeniz hem sizin için hem çevreniz için daha sağlıklı olacaktır.

*Kullan at traş bıçakları yerine başlıkları değiştirilen traş bıçaklarını tercih edebilirsiniz. Her yıl milyonlarca traş bıçağı plastik sapıyla birlikte jileti artık kesmediği için atılıyor.

*Plastik diş fırçası yerine bambu veya ahşap alternatifleri değerlendirebilirsiniz.

*Kullan at bebek bezi yerine eskiden olduğu gibi tekrar kullanılabilir kumaş bebek bezi kullanabilirsiniz.

*Plastik içeren pedler yerine organik olarak imal edilenleri veya adet kaplarını tercih edebilirsiniz.

*Mikro Plastik içeren kozmetik ürünlerini tercih etmemelisiniz. Akışkanlığı arttırmak için çoğu ürüne bu tür maddeler ekleniyor.

Plastik Kullanımı ve Zararları

Temel olarak her plastik kullanımı doğaya yıllarca yok olmayan bir atık bırakmak demektir. Çevreye bırakılan plastik atıklar kanser riski, denizdeki yaşamın yok olması, doğa kirliliği gibi sorunlara yol açıyor. Denizlerdeki plastiği yiyen canlılar dönüp dolaşıp tekrar mutfağımıza geliyor. Yani dolaylı olarak plastik yiyoruz.

Her zaman plastik atıklarınızı geri dönüşüm kutusuna atmak, gereksiz gerçekten ihtiyacınız olmayan ürün almamak, plastik kullanımını azaltmayı hedefleyen projelere destek vermek her zaman yapabileceğimiz basit şeyler.

Sonuç

Tüm dünya plastik kullanımını azaltmaya çalışırken çevrenin korunmasına siz de katkıda bulunabilirsiniz. Tabi bahsettiğimiz tavsiyelerin hepsine uymak oldukça radikal olacaktır. En azından fikir vermek açısından hazırladığımız bu liste ile mümkün olan en az miktarda plastik kullanımı için katkıda bulunabilirsiniz. Konu ile ilgilenenlere ayrıca bu yazımızla paralel olarak görülebilecek sürdürülebilir yaşam ve minimalizm yazılarımızı tavsiye ederiz.

Çokca kullanılan plastikler ve kullanım alanları için Wikipedia’ya göz atabilirsiniz.

Eklenmesini istedikleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir