Yurt dışına çıkmak isteyen pek çok genç Avrupa Gönüllü Hizmetini araştırıyor. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları da ülkemiz Avrupa Birliği Üyeliğine aday olduğumuz için bu imkandan yararlanabiliyor. Sizlerle Avrupa Gönüllü Hizmeti yapmış yazarımızın hazırlamış olduğu ”nedir, nasıldır, oluru nedir, anılar” konulu yazımızı paylaşıyoruz. Programın ismi Avrupa Senato’sunun 2018’de aldığı bir kararla Avrupa Dayanışma Programı olarak değişti. İçerik olarak pek fark yok. Araştırırken aklınız karışmasın. Her zaman güncel olan Avrupa Dayanışma Programının şartlarını esas alın. Bizde yazımızı ona göre hazırladık.
Avrupa Gönüllü Hizmeti veya Avrupa Dayanışma Programı Nedir?
Avrupa Gönüllü hizmeti (AGH) veya Avrupa Dayanışma Programı (ESC) programa üye ülkelerin ulusal ajanları aracılığıyla katılımcıların dil yeterliliği, eğitim seviyesine bakılmadan üye ülkelerden herhangi birinde 12-14 aya kadar kalabilmelerini sağlayan programdır.
Avrupa Gönüllü Hizmeti Katılımcısından ne beklenir?
Avrupa Gönüllü Hizmeti boyunca sizi kabul eden ev sahibi kuruluş bünyesinde çalışırsınız. Bu ev sahibi kuruluşun kurduğu sisteme göre stajyer statüsünde olabilir,yardımcı statüsünde olabilir veya duruma göre daha fazla sorumluluklarınız olabilir. Fakat asıl olan sizin yabancı bir ülkede farklı tecrübeler edinmenizdir. Yani program size bir şeyler katması için gönüllülük bazında tasarlandığı için çoğu yerde çok ciddi çalışmanız gerekmez.
Avrupa Gönüllü Hizmetine Katılmak İçin şartlar nelerdir?
18-30 yaş arasındaki herkes katılabilir. Üniversite mezuniyeti, yabancı dil bilgisi gerekmiyor. Fakat farklı ev sahibi kuruluşların farklı talepleri olabilir. Mesela bazı yerler için en azından gittiğiniz ülkenin dilini orta seviyede biliyor olmanızı isteyebilirler.
Avrupa Gönüllü Hizmeti için eğitim veriliyor mu?
Türkiye’den ayrılmadan önce ulusal ajansın düzenlediği eğitimlere katılabilirsiniz. Buna katılmak zorunlu değil ama diğer gönüllülerle tanışmak, sizi neler beklediğini görmek için katılmanızı tavsiye ederiz. Misafir olacağınız ülkeye gittikten sonra orada da aynı şekilde varış eğitimi ve diğer seminerler olacak. Bu seminerlerde ülkedeki tüm Avrupa Gönüllüleri bir araya geliyor. Herkesin farklı bir hikayesi var. Farklı kültürleri anlama, iletişim tipi eğitimler yapılıyor. Avrupa Gönüllü Hizmetinin belki de en keyifli kısmı misafir ülkede katılacağınız seminerler olacak. İhmal etmeyin.
Avrupa Gönüllü Hizmetinde Dil Kursu var mı?
Avrupa Gönüllü Hizmetini sadece dil öğrenmek için katılınan bir program olarak düşünmemelisiniz. Program dahilinde 3 aylık bir dil kursu sunuluyor. Bu yüksek ders saati olan çok yoğun bir kurs değil. Ders dışında çok çalışmanız gerekiyor. Kurs yerine özel ders vb imkanı da sunabilirler. Aranızdaki diyaloğa da bağlı.
Avrupa Gönüllü Hizmetine Nasıl Başvurulur?
Avrupa Gönüllü Hizmeti yani Avrupa Dayanışma Programı başvurusu yapabilmek için European Solidarity Corps üyesi olmanız gerekiyor. Buraya üye olduktan sonra sistem üzerinden mevcut alım yapan projelere bir motivasyon mektubu ve özgeçmişinizle başvurmak mümkün veya gönüllü kabul eden kurumlarla doğrudan iletişime geçip özgeçmiş ve motivasyon mektubunuzu doğrudan gönderebilirsiniz..
Üye olduktan sonramevcut gönderen yani yeni adıyla destekleyici kuruluş ve ev sahibi kuruluş listesi için European Youth Portala bakmanız gerekiyor.Uluslararası projeler için destekleyici kuruluş şart. Listeden ”role” kısmında destekleyici kuruluş için ”supporting” ev sahibi kuruluş için ”host” seçmeniz gerekli. Önce destekleyici kuruluş seçip Türkiye’deki size yardımcı olabilecek kuruluşları listeyebilirsiniz. Gerekirse bu kuruluşla görüşüp ona göre yardım almanızı tavsiye ederiz.
Motivasyon Mektubu Nedir?
Avrupa Gönüllü Hizmeti başvurusu yaparken ilgilendiğiniz projeler için özgeçmiş yanında o projeye neden başvurmak istediğinizi belirten bir motivasyon mektubu yazmanız gerekiyor. Bunu yazarken profesyonel ama içten olmak zorundasınız. Karşınızdakini neden sizi bu projeye kabul etmeleri gerektiğiniz konusunda ika etmeniz gerekiyor. Motivasyon mektubu dışında özellikle yabancı dil bilgisi gerektiren programlarda ev sahibi kuruluş görüntülü görüşme üzerinden sizi dil açısından sınamak isteyebilir. Veya daha yakından tanıyabilmek için görüntülü görüşme talep edebilirler. Bunlara da hazırlıklı olmanız gerekli. Motivasyon mektubu için yeterli seviyede yabancı diliniz yoksa bir yakınınızdan yardım alabilirsiniz. Kesinlikle Internetten bulabileceğiniz hazır kalıpları kullanmayın. İnanın o kuruluş bunun gibi onlarca başvuru alıyor. Bu gibi başvurular genelde değerlendirilmeye dair alınmadan direkt elenirler. Her proje için ayrı motivasyon mektubu yazın. Genel geçer bir mektupla kabul alma olasılığınız oldukça düşük.
Özgeçmişim Nasıl Olmalı?
Dürüst olmalısınız. Kesinlikle kabul edilmek için yeteneklerinizi abartıp yazmayın. Mesela anaokulunda gönüllü olarak çalışacağınız bir projeye başvuruyorsunuz çocuklarla aram iyi, gitar çalıyorum yazdınız. Size orada gitar çalmanız gereken, çocuklarla vakit geçireceğiniz bir görev vermek istediler fakat ne çocuklarla aranız iyi ne de pek gitar çalabiliyorsunuz. Bu gibi durumlar büyük sıkıntılara neden olabilir. Dürüstlükten bahsettikten sonra format olarak sade bir tarz tercih etmenizi öneririz. Özgeçmişinizde muhakkak vesikalık bir fotonuz olsun. Çok kişisel şeyler yazmayın kendinizi anlattığınız asıl yer motivasyon mektubunuz olmalı.
Gönderen Kuruluş/Ev Sahibi Kuruluş Nedir?
Avrupa Gönüllü Hizmeti çerçevesinde gönderen kuruluş olarak anılan kurumların yeni ismi ”destekleyici kuruluş” olarak değiştirildi. Destekleyici kuruluş size gönüllü hizmet sürecinde yardımcı oluyor. Yurt dışındaki ev sahibi kuruluş ile gerekli yazışmaları yapıyorlar. Ayrıca bir sorununuz olduğunda yine kendileriyle iletişime geçiyorsunuz. Destekleyici Kuruluş için ödeme yapmanız gerekmiyor.
AGH için Vize almak gerekiyor mu?
Evet vize almanız gerekiyor. Avrupa Gönüllü Hizmeti için ev sahibi kurumdan davetiye alacağınızdan vizeyi daha kolaylıkla alabilirsiniz. Vize muafiyeti söz konusu değil.
AGH İle hangi ülkelere gidilebilir?
Programa üye Avrupa ülkelerinden programda yer alan hepsine gidebilirsiniz. Hangi ülkelerde hangi kurumlar gönüllü kurum kabul ediyor araştırmanız lazım. Anlık olarak da değişebiliyor. Mesela Fransa gibi yoğun talep olan ülkelerde her an istediğiniz gibi bir ev sahibi kuruluş bulamayabilirsiniz. Mevcut ülke listesini görmek için Avrupa Gençlik Portalına bakabilirsiniz.
AGH Boyunca üniversitede okuyabilir veya çalışabilir miyim?
Hayır. Avrupa Gönüllü Hizmeti boyunca başka bir şey yapmak yasaktır. Yakalanırsanız ceza ödemeniz gerekebilir. Program katılımınızı sonlandırabilir, verilen hibeleri geri isteyebilir ve son olarak sizi geri gönderebilirler. Zaten size verilen vizede de çalışma izniniz olmadığı belirtiliyor. AGH boyunca verdiğiniz gönüllü hizmet dışında iş yapmanız kesinlikle yasak.
AGH katılım ücreti nedir?
Programa katılım ücretsizdir.
AGH’de nasıl bir iş yüküm olur? Çok çalışmam gerekecek mi?
Avrupa gönüllü hizmeti aslen katılımcıların kendilerini geliştirmesini hedefleyen bir program olduğundan sizden gerçek anlamda çok iş beklenmiyor. Ama çalıştığınız kuruma göre iş yükünüz farklı olabilir. İşçi açığını Avrupa Gönüllüsü çalıştırıp kapatmaya çalışan kurumlarda olabiliyormuş yani ciddi tam zamanlı eleman gibi iş yapmanız da gerekebilir. Başvurduğunuz programdaki iş tanımını, sizden neler beklendiğini iyice okuyup karar vermeniz gerekiyor.
AGH Süresince maaş ödemesi oluyor mu?
Maaş değil ama harçlık mahiyetinde bir ödeme alıyorsunuz. Bu ödenek gittiğiniz ülkeye göre belirleniyor.
Avrupa Gönüllü Hizmeti ile askerliğimi tecil edebilir miyim?
Hayır.
AGH Başvuru Tarihleri Ne Zaman?
Her ev sahibi kuruluşun programının farklı başlangıç tarihleri olabilir. Ayrıca programlara başvuru tarihi ile başlama tarihi arasında da boşluk olur.
AGH Gönüllü Hizmetine kaç kere gidebilirim?
En fazla iki kere gidebilirsiniz. Bir keresinde kısa dönem gittiyseniz (59 günden az) daha sonra tekrar 12 ay gitmeniz mümkün. Toplamda 14 ayı geçemezsiniz.
AGH için hangi ülkeyi tercih etmeliyim?
Program bittikten sonra belki okumak ve çalışmak için kalmayı düşünebileceğiniz bir ülkeyi tercih edebilirsiniz. Tamamen size kalmış. Genel olarak tavsiyem dilini öğrenmek istediğiniz bir ülkeyi tercih etmeniz. Biraz ingilizceniz varsa İspanya,İtalya,Almanya,Fransa gibi ülkere gidip hem gerektiğinde İngilizcenizi kullanabilirsiniz hem de ülkenin yerel dilini öğrenme imkanınız olur.
AGH için ne kadar masraf etmem gerekecek?
Avrupa Gönüllü Hizmetine kabul edilen adayların konaklama,uçak bileti,konaklama ve sigorta masrafları Avrupa Birliği tarafından karşılanır. Bilet varsa vize başvuru ücreti gibi harcamalarınızın dekontunu atmayın. Ev sahibi kuruluşla görüştüğünüzde bu harcamalarınızı dekont karşılığı geri alabilirsiniz. Bunun üzerine size aylık bir ücret verildiğini de belirtmiştik. Sadece yemek masrafınız olur. Bazı ev sahibi kuruluşlar işe gidip gelmek için bisiklet,aylık abonman bilet gibi imkanlar da sunabiliyorlar. Yani en kötü ihtimalle yemek ve gittiğiniz ülkede ulaşım masrafınız olacak. Yine de orada zor durumda kalmamanız için yanınızda en azından 200-300 Euro kadar birikmişiniz olursa çok iyi olur.
AGH Bana ne katar?
Avrupa Gönüllü Hizmeti size farklı kültürlerden bir çok insanla tanışma, beraber iş yapma imkanı katar. Masraflarınız büyük oranda karşılanacağı için farklı bir ülkeyi görmek, dil öğrenmek, gezmek için oldukça uygun bir programdır. Avrupa Gönüllü Hizmeti yani diğer adıyla Avrupa Dayanışma Programını bitirdiğinizde uluslararası geçerliliği olan iş başvurularında da kullanabileceğiniz bir sertifikanız olur. İstediğinizde ziyaret edebileceğiniz bir çok arkadaşınız olacak. Profesyonel hayata sağlam bir başlangıç yapmış olacaksınız.
AGH Süresince güvencem var mı?
Evet uluslararası sigortanız ücretsiz olarak yapılıyor. Yani sadece seyahat sigortası dışında Avrupa’da bulunduğunuz süre boyunca geçerli özel sigortanız oluyor. Ayrıca ülkede karşılaşabileceğiniz zorluklar ve sorularınız için ev sahibi kuruluş tarafından Avrupa Gönüllülerinden sorumlu bir rehber ”mentor” görevlendirilmek zorunda. Sıkıştığınızda size yardımcı olacaklardır.
AGH Boyunca Türkiye’de yokken GSS(Genel Sağlık Sigortası) borcum çıkar mı?
Türkiye’de kayıtlı çalışan olmadığınız için GSS borcu çıkacaktır. Programını bitirince verecekleri sertifikayı yeminli tercümana çevirtip gerekli başvuruyu yaptıktan sonra Türkiye’de bulunmadığınız aylarda çıkan borçlar için itiraz edebilirsiniz. Genelde sorun olmuyor.
AGH Boyunca günlük işlerim dışında ne yapmamı tavsiye edersiniz?
Çok şanslı olduğunuzun farkında olun. Çoğu kişinin katılmak için can attığı bir programın parçasısınız. Uygun fiyata vize sıkıntısı ile uğraşmadan Avrupa’da istediğiniz gibi gezmek, dil öğrenmek, farklı tecrübeler edinmek mümkün. Bol bol gezin. Gideceğiniz yerleri önceden araştırıp okuyun. Kültürel olarak kendinizi çok geliştirebilirsiniz. Madde madde önerilerimiz ise:
*Aylık geçerli ekonomik seyahat kartlarından alın. Her ülkede farklı isimler ve uygulamalar olmakla beraber bu şekilde aylık kartlar illa ki oluyor. Çalışmadığınız günlerde bu kartla yakınlardaki şehirlere, görülmesi gereken yerlere ekonomik bir şekilde gidebilirsiniz.
*Ulaşım için bisiklet kullanmaya uygun bir şehirdeyseniz muhakkak tercih edin.
*Sadece bulunduğunuz ülke ile sınırlı kalmayın. Oturma izni aldığınız için Avrupa Birliğine üye her ülkeye istediğiniz gibi gidebilirsiniz.
*Ryan Air, Easy Jet gibi ekonomik hava yollarının sitelerini iyice benimseyin. Yeri geldiğinde 20-30 Euroya ülkeler arası gidiş geliş bilet alabilirsiniz.
*Tatil günlerinizi planlayın Avrupa’da mesai saatleri ve çalışma günleri Türkiye’ye göre daha az. Bugün ne yapsam derken kendinizi evde boş boş otururken bulmayın.
*Seminerlere kesinlikle katılın. Kimi ev sahibi kurum gönüllüleri seminer için kayıt etmeyi unutabiliyor veya pek umursamıyorlar. Hatırlatmanız gerekebilir.Fıkra gibi bir Alman bir Türk bir İspanyol gezip beraber bir şeyler yapmak çok zevkli.
*Başka şehirlerde ve ülkelerde ekonomik konaklama için hostel tercih edebilirsiniz. Daha önce denemediğiniz bir konaklama türü ise ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
*Farklı bir kültürü ve dili öğrenmek için biraz çaba harcayın. Yani gittiğiniz ülkede sadece sizinle aynı dili konuşan insanlarla beraber bolca vakit geçirirseniz yurt dışında olmanızın bir anlamı yok.
*Gittiğiniz yerde kurallara uyun. Mesela prensip olarak trene kaçak binenlerden olmayın. Yakalanırsanız cezası büyük. Almanya’da çöpünüzü geri dönüşüme uygun olarak ayrı ayrı atmalısınız, kırmızı ışıkta gece yarısı hiç araba yokken bile karşı tarafa geçmemelisiniz bunun gibi bizde olmayan veya umursanmayan kuralları gittiğiniz ülkede öğrenip dikkat edin. Zaten 1-2 haftaya çözebileceğiniz şeyler.
*İş arkadaşlarınızla, diğer gönüllülerle iyi geçinin. Kültür farklılıkları sıkıntı olabilir. Anlayışlı olun veya görmezden gelmeye çalışın.
*En fazla bir yıllığına size çok şey katacak bir programa katılıyorsunuz. Daha ikinci aydan gurbet ellerdeyim diye düşünüp moralinizi bozmayın.
*Avrupa Dayanışma Programı ile gittiğiniz için ulaşım,müze vb alınan biletler sizin için daha ucuz olabiliyor. Alırken muhakkak sorun.
*Gittiğiniz ülkede program bittikten sonra kalmayı düşünüyorsanız ona göre hareket edin. Mesela bir yıllığına gidiyorsanız en geç 2-3 ay sonra kesin karar verince orada ne iş yapabilirsiniz veya okumak mı istersiniz kararlaştırıp ona göre araştırmalara başlayın. Geç kalırsanız kaçırdığınız fırsat olabilir veya kafanıza yatan bir şey bulacak vaktiniz olmayabilir.
Sonuç
Avrupa Dayanışma Programı yazımızla sizlere bu zorlu ama çok keyifli süreçte yardımcı olmaya çalıştık. Internetten bilgi için aratırken unutmayın Avrupa Gönüllü Hizmeti isimli programın yeni adı Avrupa Dayanışma Programı. Ayrıca yürülükte olan mevzuat değişiklik gösterebiliyor. Kesin bir şey yapmadan önce gönderen kuruluşunuza danışarak ona göre karar vermeniz gerekmekte. İyi eğlenceler dileriz.
Eklenmesini istedikleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.