Yurt dışına özellikle ekonomik olarak çıkmak isteyen çoğu insanın ilk sorusudur: Hostel Nedir? Ülkemizde çok yaygın olmasa da Hosteller Avrupa’da ekonomik fiyatlarıyla bilhassa gençler arasında oldukça popülerler. Otelden farklı bir konaklama şekli sunan hostellerin en önemli farkları konaklamanın genellikle ortak kalınan odalarda yapılmasıdır. Yani sistem olarak bizdeki öğrenci yurtları ile aynı şekilde işlerler. Mutfak, tuvalet gibi ortak kullanım alanları dışında ranzaların bulunduğu odalarda ortak olarak kalınır. Hostelin sunduğu imkanlara göre tekli odalarda kalma, sadece kadın/erkek odalarda kalma imkanı olabilir. Fakat yurt dışı için konuşacak olursak genelde en ekonomi ”mixed” diye anılan kadın/erkek karışık odalarda kalmaktır. Hostel’de genelde 20-30 yaş arasındaki gezginler kalıyor. Hosteller eski bir konak,tatil evi,kapsül vb temalarda yapılmış olabiliyor. Konaklama ücretleri ise yerine ve sezonuna göre gecelik 5 dolar ile 30 dolar arasında değişiyor. Hostelde yer ayırtırken giriş-çıkış saatlerini kesinlikle sorun. Her hostelde farklı uygulama olabiliyor. Genelde 24 saatlik resepsiyon olmuyor. Gece geç giriş yapma durumunda kalırsanız kapıda kalabilirsiniz. Bazı hostellerde kapıda numaralı elektronik giriş sistemi oluyor. Şifreyi öğrendikten sonra kimseye muhtaç olmazsınız. Genel bir giriş yaptıktan sonra hostel nedir ne değildir devam edecek olursak:
Hostel Güvenli mi?
Kaldığınız ülke ve bölgeye göre hostelin de güvenlik oranı değişecektir. Bunun yanı sıra hosteller dünyanın dört bir yanından gelen gezginlerin bir araya geldiği bir mekan olduğu için dikkatli olmak gerekebilir. Internette yapılan her şey gibi hostel ararken de kalacağınız yerin değerlendirmelerini iyice okumanızı, bunun dışında gerekli internet araştırmasını yapmanızı öneririz. Hostellerde kişisel eşyalarınızı koyabileceğiniz dolap sunarlar bazı hostellerde bu dolapların kilidi mevcutten bazıları için kendi kilidinizi satın almanız gerekebilir. Eşyalarınızı çok başı boş bırakmazsanız sorun olacağınız sanmıyoruz. Her türlü kıymetli eşyanızı kilit altında tutmanız, duşa gidip gelirken dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
Peki Hosteller Konforlu mu?
Hosteller otel kadar konforlu olmasalar bile, iyi yorumları olan, kaliteli bir hostel 2 yıldızlı bir otelden büyük ihtimal daha çok hoşunuza gidecektir. Burada konfor derken ne beklediğinize bağlı. Ortak alan kullanımı ve yurt gibi bir mekanda tanımadığınız insanlarla uyumak sizi rahatsız eder mi? Ya da farklı hikayeleri olan dünyanın dört bir yanından gezginlerle tanışmak hoşunuza mı gider? Karar vermeniz gerekiyor. Ortak kullanım alanları havuz, sauna gibi hizmetler olmaması dışında otelle, hostel arasında lüks şeyler aramıyorsanız çok büyük fark yok. 8-10 kişilik odalarda konforunuz haliyle daha düşük olacaktır. İmkan varsa daha ufak odaları tercih edin. Fiyat da tabi buna göre değişecektir. Hostelin yoğunluğunu mail atıp sormayı deneyeblilirsiniz. Şöyleki 10 kişlik kalabalık alan bir odayı rezerve edip az ödeyebilirsiniz ama yoğunluk yoksa 10 kişilik odada 1-2 kişi kalırsınız. Ama yanımda tanımadığım birisi uyumasın, ya horluyorsa, hırlısı var hırsızı var diyorsanız hostel kesinlikle size göre değil.
Hosteller Temiz mi?
Her hostelin hizmet kalitesi haliyle aynı değil. Temizlik güvenlik ile birlikte en dikkat etmeniz gereken konulardan. Hostele girdiğiniz zaman check-in yapmadan önce bir kontrol etmeniz iyi olur. Kötü yerlere denk gelirseniz tahta kurusu,çok temiz olmayan tuvaletler,sıcak su olmaması gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Böyle durumlarda yaşadığınız sorunlara göre odanızı değiştirebilir veya başka bir hostele geçebilirsiniz. Duşa girerken kullandığınız ayrı bir terlik olması, çok emin olamıyorsanız da yastığınıza bir t-shirt geçirmenizi tavsiye ederiz. Otel gibi ücretsiz havlu,şampuan,sabun pek beklemeyin. Kimi hostellerde klima, vantilatör olabiliyor. Çarşafların düzenli değiştirilmesi vb sorunlar olabilir.
Hostelde ne hizmetler sunuluyor?
Hostelde ortak mutfakta yemek pişirebilirsiniz, sizin gibi gezgin insanlarla tanışıp aktiviteler organize edebilirsiniz, bazen ekstra ücretle bazen de fiyata dahil olarak kahvaltı yapabilirsiniz genelde açık büfe şeklinde ama mütevazi bir kahvaltı sunuyorlar. Ayrıca çoğu hostel düzenli olarak haftalık aktiviteler düzenliyor. Bu ufak bir gezi olabilir, film gecesi olabilir, sessiz sinema vb olabilir. Odalarda olmasa bile lobide internet illaki olur.Çoğu hostel ortak kullanıma açık bilgisayarlarda sunar.
Nereden hostel bulurum?
Rezervasyonlar için Hostelbookers, Hostelworld gibi siteleri tercih edebilirsiniz. Hosteli iyice araştırın emin olamıyorsanız 1-2 gecelik rezervasyon yapıp oraya gittikten sonra duruma göre rezervasyonu uzatmayı veya başka yere geçmeyi deneyebilirsiniz.
Sonuç
Ekonomik ve uzun süreli bir seyahat düşünenlere ”hostel nedir? ”yazımızla yardımcı olduğumuzu düşünüyoruz. Konfor sizin için çok önplanda değilse maceranın daha önplanda olduğu bir gezi planlıyorsanız hostel tam size göre.Yukarıda saydığımız hostellerin sunduğu imkanlar size uymuyorsa otel tercih etmelisiniz. Hostellerin kesinlikle oluru var!
Eklenmesini istedikleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.