Planladığınız yurt dışı gezisine sonunda çıkacak gibisiniz fakat daha önce hiç yurt dışında bulunmadınız ve nelere dikkat etmeniz lazım merak ediyorsunuz. O halde ilk defa yurt dışına çıkacaklara tavsiyeler listemiz tam size göre İlk kez yurt dışına çıkacakları düşündüğümüz için olabildiğince ekonomik ve buna rağmen azami konforu sunan tavsiyeler listeledik. İyi geziler!
Planlama
Gezinizin belki de en önemli kısmı olan planlamada oldukça özenli olmak lazım. ”Nereye, ne için, ne zaman” sorularına cevap verdiniz sırada teknik detaylar ve dikkat edecek şeylere geldi o halde başlayalım!
*Pasaport
Pasaportunuzun en az 6 ay daha geçerlilik süresi olması gerekiyor. Pasaportunuzun bitmesine 1-2 ay varsa vizeye başvuramazsınız. Pasaportunuz varsa geçerlilik süresine dikkat edin eğer yoksa başvururken daha sonra uğraşmamak için en az 10 yıllık bir pasaporta başvurmanızı öneriyoruz. Harç fiyatları hızla artıyor. 10 yıllık pasaport uzun vadede karlı olacaktır. Yeni bir pasaport defteri gelirse yenileseniz bile pasaportunuzun hala geçerliliği varsa ayrıca harç ücreti alınmıyor.Pasaport başvurusu için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden randevu almalısınız. Biyometrik foto şart.
*Vize
İlk geziniz olacaksa vize istemeyen ülkelere hatta sadece kimlikle gidebileceğiniz ülkelere gitmek fazladan uğraşmamak açısından avantajlı olabilir. Gitmek istediğiniz ülke illa vize istiyorsa yeterince önceden, istenen tüm evrakları tam olarak göndermenizi tavsiye ederiz. Güncel vize uygulamaları hakkında Dış İşleri Bakanlığının sayfasından bilgi alabilirsiniz. Unutmayın ilgili memuru evraklarla ikna edemezseniz red cevabı alabilirsiniz.
*Yolculuk öncesi yapılması gerekenler
-Telefon tarifenizi ayarlayın. Duruma göre mevcut paketinize ek olarak yurt dışı paketi tanımlatabilirsiniz. Veya mevcut paketinizi ekstra ücret vererek yurt dışında kullanabilirsiniz. Tarifenize ayarlamadan yurt dışında kazayla internet kullanımı, görüşme yaparsanız yüklü bir ödeme yapmanız gerekebilir.İletişim ilk defa yurt dışı çıkacakalara tavsiyeler listemizde belki de en önemli konu. Bunu kesinlikle halletmeniz gerekiyor.
-Doğru zamanda mı gidiyorsunuz iyice araştırın. Mesela kuzey ışıklarını izlemek için gitmek istiyorsanız en uygun zaman 23 Eylül 21 Mart arası. Gidip göremeden dönmek de var.
-Gittiğiniz yerin takvimine göz atın. Resmi tatil, bayram gibi bir zamana denk gelip, yapabilecek pek etkinlik bulamayabilirsiniz. Veya bilhassa yaklaşan güzel bir etkinlik varsa bunun parçası olmak isteyebilirsiniz.
-Çoğu havayolu şirketinin telefon uygulamasıyla online check in yapmak mümkün. Uygulamaları yoksa bu işlemi kısa sürede web sitelerinden halledebilirsiniz. Böylelikle hava alanında vakit kaybı olmamış olur. Avrupa’da ryan air, easy jet gibi ekonomik bilet satan firmalarda online check in zorunlu. Yani hava alanında check in isteseniz de yapamıyorsunuz. Ayrıca genel olarak hava yolları uçaktaki koltuk sayısından fazla bilet satabiliyorlar. Online Check in yaparak geleceğinizi bildirmiş oluyorsunuz. İşinizi hava alanına bırakırsanız sizin yerinizin bir başkasına satılmış olması olasılığı var.
-Gittiğiniz ülkenin para biriminden alın. En uyguna dövizi buradayken alabilirsiniz. Hava alanında döviz almak daha pahalıya geliyor. Hele yabancı bir ülkede döviz alımı oldukça sorun ve dolandırılma ihtimalinin olduğu bir alan.
-Uçuş saatleri, hava alanı, terminal, kalkış saati bilgilerine dikkat edin. Hava alanına erkenden gidin. Trafik,yolda çalışma vb ihtimalleri kontrol edip ona göre vakitlice yola çıkın.
-Uçağa alamayacağınız sıvı,gıda gibi maddeleri ya yanınızda götürmeyin ya da varsa uçak bagajına verin son anda ziyan olmasın diye bir şişe su dikmek zorunda kalabilirsiniz.
-Bavullarınız için kaç kg hak tanındığını öğrenin. İzin verilenden ağır bavullar için ne yazık ki ekstra ücret ödenmesi gerekiyor. Hava alanında ciddi sıkıntı yaşabilirsiniz.
-Havaalanında yurt dışı çıkış harcını yatırmayı unutmayın! Bunu yatırmadan yurt dışına çıkamazsınız şu an itibariyle 50 lira bir ücret söz konusu. Hava alanında yatırılıyor.
-Gideceğiniz yeri araştırın. Gittiğiniz yerin tarihini,kültürünü biraz okuyun. Gitmeden 3-5 cümle de dilini öğrenirseniz geziniz size daha çok şey katar ve daha zevkli olur. Ayrıca işlerinizi güzel organize edebilmek amacıyla önceden nereye,nasıl giderim,ne nerededir gibi araştırma yapmanız şiddetle tavsiye edilir.
-Yurt dışında çalışma saatleri haliyle bizden farklı. Mesela Almanya’da eczanelerin bizdeki bankalar gibi öğle molaları var ve komple kapatıyorlar. Öğlen 12’de basit bir ağrı kesici için gidip eli boş dönebilirsiniz. 2 gibi tekrar açılıyorlar. İşlerinizi ayarlarken çalışma saatlerini göz önünde bulundurun. Batı Avrupa’da özellikle pazar günleri açık yer bulmak çok zordur.
-Yanınızda yolda kalma, acil ihtiyaç olması durumuna karşı nakit olsun. Bunun dışında kredi kartının kabul edilmediği yerlere de sıkça denk gelebilirsiniz.
-Telefonunuzu geziye hazır hale getirin. Sizler için hazırladığımız en iyi seyahat uygulamaları listesini okuyabilirsiniz. Sadece telefonunuzu kullanarak gezinizi çok daha eğlenceli ve kolay hale getirebilirsiniz.
*Yolculuk: Bilet almak
Genelde uçak biletlerini ne kadar erken alırsanız o kadar ucuza gelir. Kampanyaları takip ederek, birikmiş millerinizi kullanarak daha da uyguna bilet alabilirsiniz. Bazı durumlarda gitmek istediğiniz lokasyonda ikinci bir hava alanı varsa onu tercih etmek veya yakındaki bir şehirden otobüs, trenle aktarma yapmak doğrudan uçuş bileti almaktan daha uygun olabilir. Bu gibi fırsatları da değerlendirmek gerekir. Mesela Barcelona’ya ucuza gitmek isteyen yolcular doğrudan Barcelona’ya değil yaklaşık 100 km uzaklıktaki Gironaya bilet alıp oradan karayoluyla şehre ulaşmayı tercih edebiliyorlar. Tabi dikkatsizlikten ötürü Barcelona’ya gitmek isterken Girona’ya bilet alan da var. Biletlerinizi gidiş dönüş almak yerine ayrı ayrı iki kere gidiş-gidiş olarak alabilirsiniz. İstanbul – Paris tek yön gidiş Paris- İstanbul tek yön gidiş gibi.
Son olarak tüm dünyada bilet satan firmalar web sitelerindeki ”çerez” denilen programlar aracılığıyla sizin o sitede ne kadar kaldığınızı,ne zaman bilet almak istediğinizi takip ediyorlar. Aynı siteye 2 saat sonra tekrar girerseniz fiyatı artmış olarak görmeniz olası. Bunun için bilet almadan önce tarayıcı ayarlarınızdan ”çerez” leri ve arama geçmişini silmenizi öneririz. Tren ve otobüs bileti alırken de aynı taktikler geçerli fakat bilhassa demiryolları devlete ait olduğu için bu kadar vahşi bir kapitalizm olmayabiliyor. Gittiğiniz yerde havaalanında araç kiralayabilir veya Türkiye’den araba ile Balkan turu yapmayı deneyebilirsiniz ama tab bunlar genelde ilk defa yurt dışına çıkacaklara tavsiyeler listemize pek uygun olmadığından yazımıza çok dahil etmiyoruz.

*Konaklama
Konaklama için ödün vermeyeceğiniz iki şey güvenlik ve temizlik olmalı. Tecrübeniz de yoksa şehir merkezinden uzak yerlerde konakmayı pek tercih etmeyin. Temizliğe dikkat etmezseniz tahta kurularıyla beraber uyumak zorunda kalabilirsiniz. Internetten seçim yaparken en az 4,5 puan ve üzeri işletmeleri tercih edin. İnanın aradaki fiyat farkına değer. İşletme hakkında yapılan yorumları sadece rezervasyon yaptığınız web sitesinden değil kalacağınız yerin ismini yazarak internetten doğrudan kendiniz de aratın. Başka yerlerde ne yazmışlar? Daha ekonomik olması açısından otel yerine bir hostel’de kalmayı da tercih edebilirsiniz. Bu tabi otel kadar konforlu olmayacaktır ama ilk kez yurtdışına çıkanlar için ekonomik ve nispeten konforludur diyebiliriz.
*Yeme-İçme
Yeme-içme konusuna gelince en ekonomik öğrenci işi metot burada marketten malzeme alıp yurt dışında birkaç gün idare etmek. Konserve gibi şeyleri uçak bagajına verebilirsiniz. Tabi sayıca çok olmaması gerekiyor. ”Yok artık” derseniz gittiğiniz yerdeki marketlerden alışveriş yapabilirsiniz. Hostellerde ortak kullanıma açık mutfaklarda yemek yapmak mümkün. Genel olarak yerli halkın yediği yerlerde yerseniz çok ekstra masraf olmaz.
Bu tavsiyeleri okuyan tabi çok şaşırabilir ama mesela İsviçre’de McDonalds da ortalama bir menü 15 İsviçre Frangı tutuyor. (105 lira) Almanya’da yine bir Burger King menüsü an itibariyle 8 Euro kadar tutuyor. Yaklaşık 60 lira. En uygun fiyatlı döner ekmek an itibariyle Avrupa’da 3-4 Euro tutuyor. Yanına içecek de alırsanız her öğün için ortalama 5-6 euro hesaplamanız gerekli. Gürcistan,Romanya,Moldova gibi ülkeler daha ucuz. Veya uçak bileti pahalılığı dışında Tayland gibi uzak doğu ülkeleri yeme-içme, konaklama anlamında çok daha uygun. Özellikle Batı Avrupa’da çeşme suyu içilebilir olabiliyor. Yoksa 33 cc’lik otomattan, tren garından alacağınız su şişeleri 3-4 euro kadar tutuyor. Su içmeden önce muhakkak oranın yerlisine sormanızı tavsiye ederiz. Şehir suları temizdir ama mesela tesisat eskidir. En iyisi orada yaşayanlara sormak.Genel anlamda ilk kez yurt dışına çıkacaklar için Avrupa, ABD gibi lokasyonlar düşünülüyorsa bizce en iyisi yine market alışverişi.

Yanınıza alacaklarınız
Planladığınız gezinin niteliğine göre yanınıza alacaklarınızı doğru seçmelisiniz. Yoksa günlerce yanınıza kullanmayacağınız bir malzemeyi taşımak veya o an gerçekten ihtiyacınız olan bir şeyi yanınızda bulamamak durumuyla karşılaşabilirsiniz.
*Kesinlikle yanınızda olmasını tavsiye ettiğimiz şeyler
-Powerbank. Şarj aletinizi kullanamadığınız bir yerde çok işinize yarayabilir. Ayrıca gittiğiniz ülkenin prizlerine dikkat etmelisiniz. Amerika ve ingiltere gibi farklı priz tipleri varsa Türkiye’den yola çıkmadan uygun aparat almanızda fayda var. Bu tip aparatlar genelde elektrikçilerde 20-25 liraya satılıyor.
-Pasaport için kılıf. Yurt dışındaki en önemli varlığınız olan pasaportunuz kaybolur veya başına bir iş gelirse orada belirli bir süre mahsur kalabilirsiniz. Her ihtimale karşı pasaportunuz ve vizenizin birer fotosunu cep telefonunuzda bulundurabilir, çıktı alabilir veya kendi kendinize mail atabilirsiniz.
-Boyuna takılan cüzdan güvenlik açısından önemli olabilir. Hırsızlarıyla meşhur bir yere gidiyorsanız bu şekilde gizli bir cüzdan almanız işe yarayabilir. Bizde genelde ”asker cüzdanı” olarak geçiyor.
-Kredi kartlarınızı temassız çekim yapılamayacak şekilde cüzdanınıza yerleştirin. Toplu taşımada insanlara pos cihazı ile yaklaşıp kartlarından temassız çekim yapmak yaygın bir yöntem.
-Hava durumuna göre yağmurluk,şapka,güneş kremi gibi ekipmanı almayı unutmayın. Bunlar yurt dışında, en azından Avrupa’da bize göre daha pahalı. Buradan götürmek mantıklı. Bavulunuzu hazırlamadan gideceğiniz yerin hava durumunu her zaman göz önünde bulundurun. Zorda kalırsanız burada aynısı 70-80 lira olan bir kazağa 30-40 Euro vermek üzücü olabilir.

-Yeterince para alın. Aşağı yukarı harcamanızı tahmin edip saklaması da sorun olmayacaksa yanınıza yeterince parayı döviz biçiminde almanızı öneririz. Yurt dışında döviz almak sıkıntı. Her yerde döviz bürosu olmayabiliyor. Bu işi yapan bürolar ve otomatlarda genelde ya yüksek hizmet bedeli oluyor ya da daha düşük kurdan alım yapıyorlar. Zarar etmeniz olası.
-Bagaj/Sırt Çantası seçiminde özenli olun. Özellikle yanınızda götürmeniz gereken eşyanız veya bir planınız yoksa sadece uçağa alabileceğiniz büyüklükte bir sırt çantası veya bavul yeterli olacaktır. Böylece uçuş sonrası bagaj bekleme derdinden de kurtulursunuz. Pratik olması açısından aynı zamanda hem sırt çantası hem bavul olabilen çantaları da tercih edebilirsiniz. Sadece bavul alacaksanız içerisine gerektiğinde yanınızda taşıyabilmeniz için ufak bir sırt çantası almanızı da tavsiye ederiz.
Daha uzun süreli bir seyahat planlıyorsanız konfor olarak da sizi rahatsız etmeyecek şekilde 15-20 günlük gezileriniz için yanınıza 50 litrelik bir sırt çantası alabilirsiniz. İhityacınıza göre karar verdikten sonra bizim tavsiyemiz kaliteli bir ürün almanız. Ucuza aldığınız çanta, bavul gibi ürünler kolay yıpratıp, tamir gerektiren bir duruma gelebilirler. Gezinizin tam ortasında sırt çantanızın yırtılması veya bavulunuzun fermuarının bozulması haliyle çok hoş şeyler değil. Özellikle bu konuda ucuz ürünün maliyeti uzun vadede ne yazık ki daha çok oluyor.
-Son olarak yanınıza sadece ihtiyacınız olan şeyleri almanızı özellikle tavsiye ediyoruz. Belki kullanırım diye fazladan eşya taşımanın anlamı yok. Üstelik yanınızda ne kadar çok eşya götürürseniz aklınız o kadar eşyalarınızda kalır. Her zaman çalınma, kaybolma riski mevcut.
Vardıktan sonra
-Pasaport kontrolünde genellikle insanlar panik olabiliyor. Neden geldiniz diye sorulursa turistik(touristic) demeniz yeterli. Resmi sorgu gibi bir durum değil çekinmeyin. Ne kadar kalacaksınız, nerede kalacaksınız, yanınızda yeteri kadar para var mı gibi sorular da gelebilir. İşi şakaya vurursanız veya polis şüpheli hareketleriniz olduğuna karar verirse görevli polisin her zaman ülkeye girişinizi engelleme, sizi ilk uçakla geri gönderme yetkisi de var. Dil konusunda çevredekilerden de yardım alabilirsiniz.
-Alışveriş yaparken kaç paranıza dikkat edin. Tanımadığınız para birimiyle alışveriş yapmak zor. Eksik, fazla veya sahte para alma durumu olabilir.
-Hava alanından şehre en ekonomik ve hızlı olarak genellikle shuffle veya otobüs ile ulaşırsınız
-Konaklama lokasyonunuza vardıktan sonra ödemeyi internetten yapmadıysanız imkan dahilindeyse hemen tüm konaklamanızı ödemeyin. Check out yaparken ödersiniz.
-Gezi planı yapın eğer yapmadıysanız turla geldiyseniz zaten sorun olmayacaktır. Bireysel geziyorsanız kaldığınız yerdekilerden de fikir alarak bir plan yapmanız iyi olur.
-Kaldığınız yer tam olarak nerede elinizde net bir adres, foto, telefon numarası bilgisi olsun. Tüm gün gezdikten sonra gece geç dönerken yolunuzu bulmak sorun olabilir.ilk defa yurt dışına çıkacaklara tavsiyeler listemizde bu bilhassa dikkat etmeniz gereken bir durum.
-Bilhassa tehlikeli pek gidilmeyen lokasyonlara gidiyorsanız bölgedeki elçiliğimizin adresini, telefonunu bilmekte fayda var.
-Genelde otel,hostel lobisinde bir sürü broşür olur bunlardan da yararlanıp katılabileceğiniz etkinlikler, festivaller,konserler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca Avrupa’da çoğu şehirde ”Tourist Information” merkezlerinden ücretsiz broşür alabilirsiniz. Gidilebilecek yerler ve ulaşım ağı hakkında değerli bilgiler oluyor.
-Belirli bir lokasyonda kalmayacak biraz gezecekseniz. Haftalık,aylık bilet alabilirsiniz. Çoğu ülke kısa süreliğine gelen ziyaretçiler için bu şekilde avantajlar sunuyor. Bu şekilde çok daha ekonomik ve hızlı ulaşım sağlayabilirsiniz. Moskova ve Paris gibi şehirlerde metroda gezmek de başlıbaşına bir etkinlik sayılır diyebiliriz. Ulaşım denilince metro, otobüs çok önemli. Bunların duraklarını, çalışma saatlerini kesin öğrenin. Şehrin diğer ucundan otele dönmeye çalışırken son metroyu kaçırırsanız çok sıkıntı yaşarsınız.
-Garanti, teknik servis vb sıkıntılar olabileceği için yurt dışından özellikle elektronik eşya alışverişi yapmanızı tavsiye etmiyoruz. Özellikle telefon gibi ürünler için ülkeye giriş yaptıktan sonra ödenmesi gereken vergi oranı oldukça arttı.
Sonuç
İlk defa yurt dışına çıkacaklara tavsiyeler yazımızın sizi bir nebze olsun aydınlatmış olacağını umuyoruz. Gerekli şekilde hazırlandıktan sonra gezinizin unutulmaz bir anı olmaması için hiç bir sebep yok.
Eklenmesini istedikleriniz için bizimle iletişime geçebilir kendi ilk gezinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.