Çevre Kirliliği

Çevre Kirliliği

Çevre kirliliği hayatımızı doğrudan etkileyen fakat çoğu zaman göz ardı edilen önemli bir sorundur. Özellikle sanayi devriminden sonra hızla artan çevre kirliliği gerek günümüzde sadece canlıları değil aynı zamanda gezegenimizi doğrudan tehdit eden bir tehlike haline gelmiştir. Peki Çevre Kirliliği nedir ve neden oluşur?

Kirlilik olumsuz çevre değişikliğine neden olan maddelerin doğal çevreye girmesidir. Bu kirlilik çeşitlere ayrılır bunlar arasında gürültü,ışık,su,plastik atık,toprak görüntü kirlilikleri sayılabilir.Çevre Kirliliğine neden olan birçok sebep var. Bunlardan en önemlisi tabiki ”insan” faktörüdür.

Çevre Kirliliği
Çevre Kirliliği

Çevre Kirliliği Nasıl Önlenir?

Çevre kirliliğini önlemek için her şeyden önce bilinçli bir toplum yapısı gerekmektedir. İyi bir eğitimle bireysel olarak yapılması gerekenler topluma aşılanabilir. Gelişmiş ülkelerde yönetimsel bazda alınan kararlarla çevre bilinci arttırılmaya çalışılmaktadır. Bunun yanı sıra gerek karbon gazı salınımı olsun, gerek geri dönüşüm olsun katı şekilde çevre kirliliğini engelleyen bir çok uygulama vardır. Etkili sonuçlar için eğitim ve çevre kirliliğini önleyecek uygulamalar beraber yürütülmelidir.

Çevre Kirliliği Nelere Sebep Olur?

Yüksek seviyede çevre kirliliği hayat kalitesini ve ortalama yaşam süresini düşürür. İçtiğimiz su mikro plastik bulunduruyor, havada solunmaması gereken partiküller bulunuyorsa çeşitli hastalıklara yakalanma riskimiz olağanüstü derecede artar. Birey üzerine doğrudan etkilerinin dışında çevre kirliliği ekosistemi etkileyip canlıların yaşam alanlarını yok etmektedir. Genel anlamda çevre kirliliğinin etkisi zincirleme bir etkiye sebep olur. Örneği atık suları filtrelemeden denize döküldüğünde ekonomik olarak: O bölgede balık yetişmez. balık yetişmezse, balıkçı geçinemeyip işsiz kalır. Çevresel anlamda o balık türü öldüğünde sadece kendi yok olmakla kalmaz o balığı yiyen diğer canlılar da yok olur veya o balığın yiyerek sayısını kontrol altında tuttuğu ekosisteme zararlı olabilecek canlılar çoğalır.

Gürültü kirliliği farkında olmadan stres seviyemizin artmasına sebep olur. Gürültü kirliliği olan bir yerde konsantre olup düşünmek mümkün değildir.

Dönüştürülemeyen plastikler mikro plastik olarak gıdamıza kadar girer bizi hasta ederler. Belirli bir düzenleme olmadan kullanılan fazla ışık israfın yanı sıra bizimle beraber yaşayan canlıların gece-gündüz ayrımı yapmasını imkansızlaştırmakta ve dengelerini bozmaktadır. İnsan için de normalde karanlık olan saatlerde gündüzmüşçesine yaşamak çoğu uzman tarafından çok ideal görünmemektedir. Toprak kirliği orada yetişen tüm bitkilerin ya ölmesine ya verimsiz olmasına ya da bu gibi ürünleri tüketenlerin sağlıklarından olmasına yol açabilmektedir.

Dolayısıyla çevre kirliliği günümüzün aslında en önemli sorunlarından birisidir. Toplam insan nüfusu ve tüketim odaklı mevcut ekonomik sistemler geleceğimiz için tehlike oluşturmaktadır. Fazla insan nüfusunu beslemek için yapılan endüstriyel tarım sera gazlarının atmosferde birikmesi, ihtiyacımız olmadığı halde keyif için yaptığımız tüketimler doğrudan çevreye zarar vermektedir.

Temiz bir çevrede yaşamak ancak bilinçli bir toplumda mümkün. Bu konu ile ilgili katkıda bulunabileceğini düşündüğümüz sürdürülebilir yaşam, minimalizm , hava kirliliği yazılarımız da okumanızı tavsiye ederiz. Daha detaylı bilgi için Wikipedia güzel bir kaynak olabilir.

Eklemek istediklerinizi yoruma yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir