Kişisel Gelişim Nedir?
Kişinin başka birinden destek görmeden sorunları ile ilgili olarak kendine yardım etmesi yani ”self help” kitapları olarak ortaya çıkan kişisel gelişim kitapları günümüzde tam anlamıyla ayrı bir tür haline gelmiş durumdalar. Bu tarz yayınlar artık sadece kitapla sınırlı kalmayıp kurs,atölye,online eğitim gibi her türlü mecraya tam anlamıyla yayılmıştır. Öğüt, yaşam tarzı,doğru davranış anlamında kişisel yardım kitapları tarih boyunca çokça görülseler de modern anlamda ilk olarak 19. Yüzyılda ortaya çıkmışlardır. Bu türde yapılan işlerden ayrı olarak kişisel gelişim kişinin kendisine kattığı her türlü yeni bilgi ve beceri sonucunda maddi manevi ilerleme kaydetmesidir diyebiliriz. Yani kişisel gelişim temel olarak bir ”öz yatırımdır”
Kişisel Gelişim Kitapları Okumak Şart mı?
Bu konuda kafamzdaki sorulara cevap ararkenilk akla gelenlerden birisi şüphesiz kendine yardım etme yani kişisel gelişimin illa bu türde kitapları okuyarak mı olacağı sorusudur. Yani insan ilgilendiği konularla ilgili bilgi edinip kendisini zaten geliştirmiş olamaz mı bu kitapların tam olarak işlevi nedir? Bu tür kitaplar okurlarına genelde belirli bir soruyu yine belirli bir açıdan ele alarak somut yanıtlar vermeyi amaç ediniyorlar. Yani pratik bir şekilde ”Başarılı insanların sırları, İletişimde yedi altın kural, nasıl etkili konuşulur” gibi sorulara doğrudan cevap verebiliyorlar. Bu gibi bilgileri tabiki bir çok kaynaktan edinmek mümkün olsa da özellikle günümüzde çok zamanı olmayan bilgiyi ”hap” şeklinde bir an önce tüketmek isteyen modern insan için bu türde kitaplar oldukça cazip. Kendisini geliştirmek isteyen çoğu insan nereden başlayacağını kestirmekte zorlandığı için ” şu 6 şeyi yap” diyen daha net öneriler oldukça rağbet görüyor.
Bunun yanı sıra bu tarzda kitaplar geniş bir kitleye hitap etmek amacıyla yazıldıkları için mesela konu adil olmak,cesaret,cömertlik gibi soyut konular olduğunda çoğu insan ahlak felsefesi kitaplarına ayıracak ne enerji ne zaman bulabiliyor. Bunlar okuması zor kitaplar da olduğu için kişisel gelişim kitaplarında aslında ahlak felsefesinin bir anlamda ”sulandırılmış” versiyonunu buluyoruz.
Peki Ne Yapmak Gerekir?
Bu kişinin tamamen hayattaki önceliklerine ve tercihlerine bağlı bir durum. Kişisel gelişim kimisi için çok gezmek,çok okumak,yeni bir dil öğrenmek olabilir. Başka bir insan için ise hayatı daha keyif alarak yaşamaya çalışmak,yeni bir yemek tarifi öğrenmek, hayattaki sorumluluklarıyla başa çıkmayı öğrenmek olabilir.Yani kesin olarak bir kalıp yok. Çoğu insanın zihninde bu tarzda kitaplardan bahsedilince bir A’dan Z’ye bir rehberden ziyade sadece genel geçer tavsiyeler veren bir yol gösterici canlanıyor.
Kişisel Gelişim Gerçekten Gerekli mi?
Günümüzde özellikle oldukça eleştiri de alan bu tarzdaki yayınlar çoğu insan için sadece saçma gereksiz bir kavram fakat buna rağmen kişisel gelişim kitapları her gün daha çok satıyor, her yıl daha bu alanla ilgili seminer düzenleniyor ve bu konuda uzman sayısı gittikçe daha çok artıyor. Yani bu alanda tam anlamıyla bir sektör var. Bu noktadan hareket edecek olursak insanların kişisel gelişime oldukça rağbet ettiğini söyleyebiliriz. Bizim tavsiyemiz kendinize somut hedefler koyup bunları gerçekleştirdikçe yol aldığınızı hissedeceğiniz bir gelişim programıdır. Çok havada kalan tavsiyeler pek bizim önereceğimiz şeyler değil.
Size önerebileceğimiz kişisel gelişim hedefleri
Yeni bir dil öğrenin! Yabancı dil öğrenmenin faydaları saymakla bitmiyor.
Hayatınızı sadeleştirin gereksiz ağırlıklardan kurtulun!
Blog yazın! Bu gelişiminizi takip etmenin ve sizin gibi düşünenlerle paylaşımda bulunmanın en kolay yoludur.
Sürdürülebilir Yaşam hakkında bilgi edinip yaşadığınız çevreye katkıda bulunun!
Daha çok seyahat edin! Gitmediğiniz ülkelere gidin!
Sonuç
Belki de biraz amacını aşan bu tip yayınlar artık iyice ticari bir hal almış durumdalar. Fikir güzel de olsa tabi her yayının amacının doğrudan gelişimimize katkı sağlamak olmadığını bilmek lazım.
Bu da son bizim tavsiyemiz olsun: Devamlı olarak arkada bıraktıklarına bakan insan ileriyi göremez. Her zaman pozitif olmaya çalışıp geleceğe odaklanın.
Sizin de konu ile ile ilgili önerileriniz varsa bunları yorumlarda yazabilir veya bizimle iletişime geçebilir, konu ile ilgili daha fazla bilgiyi ise Wikipedia’dan edinebilirsiniz.